Åkte jorden runt för att skapa sveriges bästa kebab

01.06.17|by foodpedia| 4 min read
Åkte jorden runt för att skapa sveriges bästa kebab
 Restaurangen M.O.A.S. öppnade för ungefär ett år sedan och har blivit en av Stockholms kanske hetaste street food restauranger med kebab som många anser vara Sveriges bästa. Alexander Seropian, berättar om sin bror Jiray, som reser världen över med målet att skapa den bästa kebaben i Sverige. Vi fick en inblick i hur allt började, framtidsvisioner och hur Sveriges bästa kebab faktiskt är uppbyggd.

“MOAS är förkortning av Meat On A Stick, och det är det vi representerar, riktigt kött på en pinne. Vi båda två har haft ett stort intresse för kebab, vi har växt upp med det. I Norrköping där vi kommer ifrån finns det många ställen som har kebab som är helt ok men som saknar den här extra kärleken. Likadant ser det ut i resten av Sverige. Ofta är köttet fryst och man jobbar med olika fabrikat, där man inte tänkt över smakkombinationerna. Tanken med M.O.A.S. var att göra alla delar av kebaben, från köttet till tillbehören och brödet, perfekta. 

Det började med att min bror Jiray började testa kebab runt om i världen. Han tyckte kebaben i Sverige var rent ut sagt dålig, man fick aldrig någon wow-känsla. Så han åkte till 30 olika länder i Europa, Afrika, Mellanöstern och provade kebaben där och hämtade inspiration. Det kunde bli 7-8 st kebab per dag så brorsan fick ju riktigt bra koll. Det var då idén kom till liv: om man vet hur en bra kebab ska smaka, varför gör man den inte?

Min bror började med att ta fram eget kött, det var den fundamentala biten. Inget fryst eller helfabrikat, det skulle vara riktiga ingredienser. Han testade lite olika kombinationer i ett restaurangkök som han fick låna på nätterna av en vän i Norrköping, bakade egna bröd, kokade såser och byggde kebaben från grunden. Påhejad av många följare på instagram började planerna på en restaurang skapas och nu för något år sedan öppnades M.O.A.S. Det var en succé från första början, och köer har ju ringlar utanför restaurangen ibland. Ibland var det ju helt kaos med 4 timmars väntetid. Numera är det nästan alltid en väntelista på kvällar och även luncher här. 

När man äter en kebab tänker många förmodligen: Den här kebaben kan göras bättre. Hur kan den göras bättre? Det är dock inte många som faktiskt tar tag i det och gör något eget. Vårt instagramkonto “Kebabspotting” har också varit till stor hjälp. Det var där brorsan började recensera kebab och tog fram de komponenter som han gillade och inte. Med 21 000 följare får vi fortfarande in tips på var vi kan testa kebab. Man recenserar och kommer fram till vad som funkar och vad som inte funkar.

Jag anser att de flesta i Sverige inte kan kebab överhuvudtaget. Vad jag vet finns det inga ställen i Sverige som gör sin egen kebab från grunden, utan endast helfabrikat, och det är inget ont om dem men det finns inte samma kärlek bakom maten. Det är färdiga frysta spett som de hänger upp, medan vi jobbar med 100% färskt kött utan några som helst tillsatser. Du får inte samma textur med fryst kött som med de stora bitarna som vi har här. Här känner du att det är riktigt kött du äter.

Det viktigaste för att få bra kebab är framförallt bra kött och bra marinering. Vi gör även allt färskt från grunden upp, med nytt kött och ingredienser varje dag. Köttet är skuret precis efter att vi får beställningen och tex. tomaterna skärs upp strax innan får att de ska hållas färska. Det sker som på vilken högambitiös restaurang som helst. Vi gör många roliga kombinationer här som man kanske inte är van vid att hitta i vanlig kebab. Det är kombinationer som fungerar så bra med varandra och som tagit ganska lång tid att få fram. Jag tycker att det är smakkombinationen som till stor del avgör upplevelsen, så det är viktigt att allt passar.

Just nu förbereder vi för att öppna en ny restaurang på söder. Den kommer vara större än denna och även ha restaurangbar. Sedan får vi se lite, vi tar ett steg i taget. Tydligt är i alla fall att många gillar vår kebab och vi vill ju kunna förse så många som möjligt med god mat. Det är street food med kvalitet som vi vill ge till det svenska folket.”

 


Mer om M.O.A.S. kan du hitta här, och du kan även beställa hem deras kebab här!

01.06.17|by foodpedia

Discover latest news

Thai Coffee
Foodpedia
Thai Coffee
Falafel
Foodpedia
Falafel
Mango Salad
Foodpedia
Mango Salad