De okända avokadosorterna du borde känna till – så här smakar de

05.10.17|by foodpedia| 3 min read
De okända avokadosorterna du borde känna till – så här smakar de

Vi har vant oss vid avokado på allt nu för tiden, och trenden ser ut att hålla i sig – speciellt i vetskapen om att avokado finns i flertalet olika sorter med olika smaktoner och konsistens. Nedan följer en lista för den som vill utbilda sig inom nästa årskurs i avokadoskolan, de okända avokadosorterna alla borde känna till:

 

 

Den klassiska : Avokado Hass

Hur känner man igen den? Den här avokadon hittar du i princip överallt. Den är liten och tunn men ganska hård och grynig med ett brun-lila skal.

På insidan. Avokadons insida är ljusgrön, relativt fast och sägs ha en något nötig smak.

Härkomst. Avokado Hass produceras i Israel, Spanien, Mexiko, Chile, Peru, Sydafrika och Korsika. Så det är inga problem att hitta dem året runt.????

Hur äter man den? Den fasta insidan på Avokado Hass öppnar för ganska simpla men goda recept, såsom nedskuret i en sallad eller på en smörgås. Vill man vara lite mer edgy kan man testa att täcka avokadostrimlor med olivolja och brödsmulor för att sedan fritera dessa (!).

 

Den päronlika : Avocado Fuerte

Hur känner man igen den? Jämfört med Avokado Hass skiljer sig Fuerte-avokadon egentligen bara genom färgen och formen, med djupgrönt skal och päronform. Den här avokadosorten är också större.????

På insidan. Insidan är nästan gul, ganska krämig och smaken har toner av hasselnöt.

Härkomst. Fuerte-avokadon produceras i Israel, Mexiko och Sydafrika. Säsongen är mellan november och april, respektive september till april samt april till september.

Hur äter man den? Skalet kommer vara grönt även när avokadon är mogen, så vänta inte tills den blir brun, då är den sannolikt övermogen. Eftersom den är väldigt krämig inuti, är det bäst att njuta av den mosat på en toast eller i en guacamole.

 

Den långa : Avokado Ettinger

Hur känner man igen den? Leta bara efter den längsta avokadon du hittar, den kan nästan tas för en aubergine i formen. Skalet är ganska tunnt och djupgrönt.

På insidan. Drömmig smältande konsistens.

Härkomst. Ettinger-avokados produceras i Israel och Sydafrika. Säsongen är från november till april respektive april till september.

Hur äter man den? Eftersom smaken är fin och insidan mycket krämig, är denna avokado perfekt för fräscha shakes och smoothies. I Indonesien använder de även den här avokadosorten till att göra en speciell ice coffee (!)????.

 

Den runda : Avocado Nabal

Hur känner man igen den? Nabal-avokadon är en stor grön boll, precis som en pomelo eller en mindre melon. Likt Hass-avokadon, är den djupgrön i färgen och skiftar till brun-lila när den är extra mogen.

På insidan. Den hårda gula insidan klarar ganska höga temperaturer, och är perfekta att lägga i ugnen för att laga någonting extra spännande till middagen.

Härkomst. Nabal-avokadon produceras framför allt i Israel men också i Kalifornien, Florida och Australien. Du kan hitta dem (även om de är ganska sällsynta) under sommaren fram till oktober/november.

Hur äter man den? Den här sorten skiljer sig något, eftersom den går att laga till i höga temperaturer. Ett Instagram-klipp för ett tag sedan visade hur ett ägg stektes i en halv avokado i ugnen. Är det dags att testa?

 

Den stora: Lula-avokadon

Hur känner man igen den? Lula-avokadon är riktigt stor, större än din hand. Den liknar papaya i formen och har ett skal som kännetecknas av en ganska polerad yta med bruna fläckar.

På insidan. Smaken är lätt fruktig och kan även kännas aningen krämig, speciellt när avokadon är riktigt mogen.

Härkomst. Lula-avokadon kommer från Brasilien och Karibien, framförallt från Martinique och växer från augusti till oktober. Export av den här sortens avokado är relativt låg, så för att garantera ett smakprov får du kanske boka in nästa flyg till Martinique.

Hur äter man den? Lula-avokadon är perfekt att använda till pestos, krämiga såser, guacamole eller olika drinkar eftersom den lätt blir mycket krämig i konsistensen.

 


 

Blev du hungrig av den här artikeln? Hitta något gott här!

05.10.17|by foodpedia

Discover latest news

Thai Coffee
Foodpedia
Thai Coffee
Falafel
Foodpedia
Falafel
Mango Salad
Foodpedia
Mango Salad