En inblick i Sveriges hetaste hummerrestaurang: Burger & Lobster

19.10.17|by foodpedia| 3 min read
En inblick i Sveriges hetaste hummerrestaurang: Burger & Lobster

Tom Tevall är hovmästare på populära hummerrestaurangen Burger & Lobster vid Stureplan i Stockholm. Restaurangen, som gjort hummern het igen på den svenska krogscenen, har utvecklat ett koncept där endast tre val på menyn gjort dem till en av Stockholms mest omtalade restauranger idag. Med Toms hjälp tog vi reda på bakgrunden till framgångssagan.

“Jag började jobba här för ungefär ett år sedan. Det var helt galet då, med jättemycket folk. Det är ju lite mer en vinterkrog, när det är lite svalare ute kommer folk hit. Så från att jag började i september fram till mars var det inte en lugn dag egentligen. Det första året innan jag började var det tydligen ännu galnare.”

 

 

Sveriges mest prisvärda hummer?

“Framgångsreceptet med Burger & Lobster tror jag ligger i att det går fort och att hummern görs mer lättillgänglig. Vi är väl bland de restauranger i Stockholm som erbjuder kanske mest prisvärd hummer. Förut var det mer associerat med att man gick till Sturehof och beställde en hummer för 600-900kr. Här kan du äta gott utan att det ska kännas överdådigt.”

 

 

10 års restaurangerfarenhet

“Hela mitt yrkessamma liv har jag jobbat i restaurangbranschen, från att jag började på restaurangskola. Det är det jag har gjort i över tio år nu. Jag har jobbat italiensk krog, svensk krog, grillkrog, stora event, bröllop, allt möjligt. Jag gillar att ge folk en bra upplevelse, göra gästen nöjd, och lära andra genom att bygga team. Det är kul när man hittat rätt personer – och rätt restaurang – att göra det med.”

 

 

Den beryktade lobster rollen

“Här på restaurangen kan man i stort sett välja mellan tre typer av rätter; Burgare, hummer eller lobster rollen – en slags hummer/burgare-hybrid med hummerröra i en toast. Lobster rollen är extra populär, och perfekt att äta var man vill om man inte är sugen på att äta här utan vill göra det hemma exempelvis.”

Här hittar du en guide till hur lobster-rollen på Burger & Lobster skapas. 

 

 

Hummer eller kräftor?

“Jag tycker hummern kommit lite i skymundan av kräftorna i Sverige. Det finns ju en väldigt lång tradition av kräftor och kräftskivor är ju nästan heliga tillställningar numera. Själv tycker jag dock att hummer är godare, och det finns även tillgängligt färskt året runt, utan att man måste förhålla sig till en viss tid på året. Det är också den kalla vintern som lockar många gäster till vår restaurang, och då är de flesta kräftorna i jämförelse inte lika goda.”

Se klippet från vårt fiskeäventyr på västkusten – där vi letade efter Europas finaste hummer!

 

 

“Svenskar har en försmak för hummer.”

“Det finns definitivt ett intresse för att expandera Burger & Lobster men det handlar nog främst om att hitta rätt lokal och att det är rätt tidpunkt. Att man skulle få se en ny restaurang här i Stockholm eller i andra svenska städer är inte helt omöjligt. Det är ju verkligen tydligt att svenskar har en försmak för hummer.”

 


Hummer, burgare eller lobster roll? Du bestämmer!

19.10.17|by foodpedia

Discover latest news

Thai Coffee
Foodpedia
Thai Coffee
Falafel
Foodpedia
Falafel
Mango Salad
Foodpedia
Mango Salad