Inget påverkar kanske ens matvanor så mycket som matfakta vi lärde oss från ungdomen. Minns ni klassikern: “Morötter ger bra syn”? Vi hittade fem liknande fakta om mat som vi bara inte kunde hålla för oss själva. Till hjälp tog vi stop motion-artisten Samuel Shumway för illustration.
1. Att äta tomater förebygger solbränna
Så här är det: tomater innehåller ämnet lykopen, som enligt forskning minskar hudens känslighet mot solen. Lykopen är till och med ännu mer framträdande i tillagade tomater, det vill säga exempelvis pizza. Tacka vetenskapen!
2. Paprika innehåller mer C-vitamin än en citron
Det är sant. Klarar du även av att äta stark mat kan du äta mer chili, det inehåller nämligen nästan tredubbelt så mycket C-vitamin som citronen. Mind blown.
3. Aztekerna använde popcorn som juveler
Det aztekiska riket behandlade popcorn med stor respekt, eftersom det förutom snacks användes till att göra juveler, halsband och armband. Mat är fashion.
4. Äpplen och päron tillhör “ros-familjen”
Tillsammans med persikor, körsbär och hallon är äpplen och päron bara några av de 4000 frukter som genetiskt tillhör rosfamiljen, rosaceae.
5. Citron innehåller (inte) mer fruktsocker än jordgubbar
Hela internet verkar tro det. Det visar sig dock att citronen inte alls innehåller mer socker än jordgubbar. Gå inte på allt du ser!
Sugen på något att äta? Beställ något gott här!