“Hummus kommer bara att bli mer populärt i Sverige”

12.10.20|by foodpedia| 3 min read
“Hummus kommer bara att bli mer populärt i Sverige”

För 14 år sedan öppnades Sveriges första hummusrestaurang Reggev Hummus. Då var hummus ungefär en lika främmande maträtt i Stockholm som fine dining-hamburgare eller napolitanska pizzor. Idag är det annorlunda, menar Malin Regev på Reggev Hummus. Vi pratade med henne om framfarten av en av mellanösterns mest populära rätter och starten av en hummusrestaurang som idag är hetare än någonsin.

Ville uppleva enkel, hälsosam mat

“Jag och min make har bott i Israel många år, min make är israel. När vi flyttade till Stockholm för 18 år sedan tyckte vi att något saknades. Det fanns många caféer med skagenröra, bakad potatis eller så och så fanns grillen såklart och de dyra restaurangerna. Restaurangutbudet var definitivt något smalare och hummus hade ingen hört talas om. Vi saknade helt enkelt bra, enkel mat som var hälsosam. Eftersom vi också har en förkärlek till hummus valde vi att starta Reggev.”

 

“En del rynkade på näsan”

“I början fick man verkligen lära de som kom hit – dels vad hummus faktiskt är för något men också hur man äter det. Svenskar undrar mest var kniven, gaffeln och såsen är, i alla fall gjorde man det då. Det var en del som rynkade på näsan när man berättade att det var kikärtsröra som var huvudingrediensen i maten. Idag har det förändrats helt, jag anser att svenskar nu är betydligt mer öppna för andra matkulturer och maträtter. Så det är verkligen kul för oss! Men jag skulle säga att det har tagit lång tid att få svenskar att upptäcka fördelarna med hummus.” 

Populärt bland kända idrottare

“Nu finns ju hummus överallt, alla vet vad hummus är i stort sett. Det finns till och med hummus på McDonald’s. En rolig förändring som vi har sett här på Reggev är att hummus blivit populärt bland idrottare, det är nämligen en väldigt proteinrik kost. Många kända namn till exempel inom boxning, brottning och simning kommer hit för att fylla på depåerna. Hummus är ju också en superbra rätt för kropp och själ och helt klart mättande, så det passar nog väldigt bra om man idrottar.”

 

Miljömässigt alternativ

“Jag tror att hummus bara kommer att bli mer populärt i Sverige. Trenden med att många blir veganer/vegetarianer tror jag bara kommer att fortsätta och hummus är en av rätterna som har lägst klimatpåverkan – runt 0,2 kg CO2 utsläpp för en portion. Att jämföra med en hamburgare som har runt 4-5 kg CO2 utsläpp per portion. Ju mer medvetna vi blir desto mer populärt blir det. Den yngre generationen är också mer medveten och det är den som kommer att göra rätten ännu större, tror jag.”

 

 

Hur gör man en riktigt bra hummus?

“För att göra riktigt bra hummus krävs tålamod och kärlek till maten. Det är viktigt att inte köpa halvfabrikat, kikärtor på burk blir aldrig lika bra som torkade. Man behöver blötlägga kikärtorna i minst 12 timmar och långkoka dem i minst 6 timmar. Så att ge maten tid är absolut viktigast för att få till riktigt bra smak, men så är det nog med de flesta maträtter tänker jag.”

 

 

Framtidsplaner?

“Vi har haft många olika framtidsplaner, men mycket sätts ju på paus nu med tanke på läget. Vi pratar ofta om att öppna i olika stadsdelar eller i andra delar av Sverige, men vi får se vilka förutsättningar vi har i framtiden. Vilja, kraft och idéer har vi i alla fall fortfarande!”

 


Har du inte hunnit prova Reggev ännu? Beställ hummus här!

 

12.10.20|by foodpedia

Discover latest news

Thai Coffee
Foodpedia
Thai Coffee
Falafel
Foodpedia
Falafel
Mango Salad
Foodpedia
Mango Salad