Hur Ramen kom till Sverige – vi intervjuar grundaren till Ai Ramen

06.07.20|by foodpedia| 2 min read
Hur Ramen kom till Sverige – vi intervjuar grundaren till Ai Ramen

Enkla nudlar i buljong eller japansk kokkonst av högsta nivå? (Eller båda?) Ramen har väckt delade meningar sedan rätten uppmärksammades i Sverige på allvar de senaste åren. På Gulddrakenbelönade Ai Ramen, som sedan lanseringen 2015 bidragit till att göra rätten rättvisa (!), har en vurm för Japan och egenlagade nudlar lagt grund till restaurangkonceptet. Vi pratade med grundaren Erik Rehnby om att göra egna nudlar, resa världen runt för matens skull och om svenskar egentligen har koll på Ramen.

 

Hittade ingen kompromisslös Ramen i Stockholm

“Vi startade Ai Ramen mycket för att vi förutom älskar Ramen inte kunde hitta något ställe som vi tyckte höll måttet med egna nudlar och kompromisslös Ramen i Stockholm. Det drog även igång som ett resultat av flera matresor till Japan och Tokyo, men även Paris och New York där vi fick inspiration till rätterna.”

 

En utmanande start

“Vi slog upp portarna 2015. Då var vi tvungna att förklara för majoriteten av gästerna vad Ramen är och hur det kommer serverat. Sedan var det ganska tufft i början och vi hade inte jättemycket gäster om jag ska vara ärlig. Öppningen kantades också av översvämning, elbrand och att ventilationen frös sönder. Så det har varit en kämpig resa, men det är nog något som gjort oss starkare och mer ödmjuka på vägen.”

 

6 månader att hitta rätt nudlar

“Vi har alltid lagt stor vikt på våra råvaror och att ha egengjorda nudlar. Vi har nu 2 maskiner från japanska Yamato som vi använder till att göra våra nudlar. Det är en hel vetenskap att ta fram nya recept och det finns mycket att ta hänsyn till. Det tog oss ca 6 månader att hitta rätt mjöl med rätt mängd protein som vi använder idag.”

 

Gulddraken-belönade

“När vi tog emot Gulddraken för bästa krog (budget) 2016 började väl intresset ta fart på allvar för oss och för Ramen i stort. Jag tycker generellt att vi i Sverige är duktiga på att våga prova nya smaker och ta till sig ny mat snabbt. Det bidrog till att vi på rätt kort tid blev populära här på söder så att vi kunde öppna vår andra enhet i närheten av centralen år 2018.”

 

“Gäller att ha tungan rätt i mun”

“Framöver så kommer vi att fokusera på utvecklingen av våra nudlar och lite nya rätter. Covid har slagit hårt mot hela branschen och vi är inte undantagna. Som ett litet företag är vi sårbara och det gäller att ha tungan rätt i mun och rida ur det här. Men vi ser ljust på framtiden och är sugna på att kanske öppna något i en annan stad så småningom.”

 


Sugen på att testa Ramen? Beställ från Ai Ramen här!

06.07.20|by foodpedia

Discover latest news

Thai Coffee
Foodpedia
Thai Coffee
Falafel
Foodpedia
Falafel
Mango Salad
Foodpedia
Mango Salad