Så ser 8 vanliga kök ut från olika delar av världen

07.12.17|by foodpedia| 3 min read
Så ser 8 vanliga kök ut från olika delar av världen

Varje dag levererar vi mat till människor över hela världen, från städer i Nordamerika till platser i Europa och Asien. Då våra cykelbud bara lämnar maten vid dörren, har vi alltid också undrat hur våra kunders kök ser ut. Det tog vi därför reda på, och dokumenterade även de kanske största skiljelinjerna mellan världens olika kök.

 

Frankrikes mini-kök

“La kitchenette” är standardköket för mindre lägenheter i Frankrikes storstäder. Köket består av tre komponenter: en liten kyl under en smal platta med spis, diskho och träbänk. Mer plats behövs inte. Fransmännen spenderar uppenbarligen mindre tid i köket och mer tid ute på restaurangerna.

 

Hjärtformade våffeljärn i Norge

Våra grannar i väst gillar verkligen att laga mat, och det är två komponenter som finns i praktiskt taget alla norska kök: det hjärtformade våffeljärnet och den obligatoriska MoccaMastern. Norges minimalistiska moderna kök i sin helhet ser ut att komma direkt från en IKEA-katalog. Är det likadant med Sverige?

 

Ljust och fräscht i Sverige

Mycket riktigt – i svenska kök, är mottot för många att hålla det så ljust och fräscht som möjligt. Minimalism gäller, till hundra procent. Kakelvägg och kökslådor med inbyggt motstånd är vardag.

Något som skiljer många svenska kök mot utländska, är benägenheten att investera i en ordentlig skärbräda. Vissa kan lägga 1000 kr eller mer på en massiv ekskiva för att verkligen kunna briljera med kniven på lördagsmiddagarna.

 

Disk-torkskåp i Finland

I Finland delar man ofta inte upp i vardagsrum och kök, utan har allt i samma rum. Det händer att man därför dekorerar med olika tavlor eller mattor. Som du kunde gissa är Moccamastern även här ett måste (Finland dricker som bekant mest kaffe i världen).

Finlands, enligt Wikipedia, “viktigaste uppfinning någonsin” är ett skåp där du kan ställa in blöt disk, varpå vattnet droppar direkt ner i vasken. En liten tvist mot den annars genomgående IKEA-stilen.

 

Öppenhetens Australien

L-formade kök regerar i Australien, där köket inte bara används för matlagning utan även som social samlingsplats – man delar ofta platsen med vardagsrummet. Även köksöar eller frukostbarer är vanligt, gjort i quartz, granit eller marmor. I Australien är det viktigaste att alltid ha ett förråd av Vegemite – landets tveklöst mest populära pålägg.

 

‘More is more’ i Kanada

Kanadensarnas kök skojar man inte bort. Här gäller stora utrymmen, massiva robusta möbler och professionell utrustning. Även ljussättningen är extra viktig, med obligatoriska spottar i taket. Stålfärger är inte sällan ett tonval som går hem i Kanada, med träinslag som brytning. Här kan man gå runt och känna sig som Gordon Ramsey till vardags.

 

Wok-masters i Thailand

Om det är något man ska nämna om de thailändska köken, är det att wok-pannor måste finnas i princip varje kökslåda. All mat lagas mer eller mindre i dessa, och till skillnad från många västländer är fortfarande användandet av gasolspis vanligt. Närmare kommer man kanske inte autentisk hemlagad asiatisk mat.

 

Enkelheten i Brunei

Elektriska apparater, bred kakel, stora utrymmen: det är typiskt för köken i Brunei. Mixen av plastverktyg (såsom plastdiskställ) med robusta bordsskivor (ofta i marmor) gör att köken här antar en ganska oenhetlig känsla som samtidigt känns unik. Så länge maten blir bra, och det kan vi lova – det blir den!

 


 

Är du fortfarande inte inspirerad av att laga mat? Låt oss hjälpa dig på den fronten 😉

07.12.17|by foodpedia

Discover latest news

Thai Coffee
Foodpedia
Thai Coffee
Falafel
Foodpedia
Falafel
Mango Salad
Foodpedia
Mango Salad