I jakten på… Europas finaste hummer

25.10.17|by foodpedia| 5 min read
I jakten på… Europas finaste hummer

Det är 06.30 på morgonen i Hunnebostrand, den pittoreska fiskebyn ett par timmar utanför Göteborg. Här har man fiskat hummer i generationer och byn har blivit allt mer uppmärksammat för hummerfisket – även utomlands, med turister från hela världen som trängs här på somrarna. Vi hängde med några hummerfiskare för att lära oss mer om fisket, att filma spektaklet samt ta reda på svaret på frågan som hängt på mångas läppar: är svensk hummer bäst i Europa?

 

 

Tidigt morgonäventyr

Vår hummerexpert för dagen, Göran, som tillsammans med vännerna Niklas och Marcus har fiskat här varje höst sedan 1991, tar emot oss vid Hunnebostrands ensliga hamn. I deras båtskjul, som funnits här sedan slutet av 1800-talet, förbereder vi med nät, tinor och annan utrustning som har använts långt före Görans tid. Innan vi hunnit veta ordet av, är det dags att ta på sig fiskeoverallen och lossa tampen. Det är fiskedags!

 

 

Hummerfiske i generationer

I Hunnebostrand, som har ett invånarantal på under 2000, har hummerfisket gått i arv och pågått längre än någon här kan sätta ett årtal på. Fiske var tidigare huvudinkomsten för majoriteten av familjer här – och är det fortfarande för professionella fiskare i området. Göran är fritidsfiskare, och de flesta humrarna han fångar går till Hummerkrogen där kompisen Marcus arbetar. Annars ger han bort en del av humrarna till vänner eller familj.

“Jag älskar fisket, men jag äter faktiskt bara hummer runt tre gånger om året”.

 

 

“Hummern är smart”

Fiskesäsongen börjar den tredje måndagen i september varje år och pågår till och med december. Professionella fiskare liksom fiskeentusiaster delar med sig av tips och tricks för att hitta sina hummerställen, och i den här regionen kan många anses vara hummerexperter. Hummern är dock svårare att hitta än någonsin. Göran menar att en anledning till det är att hummern är smart:

“Tidigare kunde man gå runt med fiskenät här i hamnen och fånga dem. Men hummern är smart, den lärde sig och gömmer sig nu på havsbotten under speciella stenformationer.”

 

 

Fiskeregleringar

På grund av bristen på hummern den senaste tiden har hummerfisket blivit reglerat i hela Sverige. Det har blivit allt svårare att fånga västkustens ‘svarta guld’ och vissa fiskare har svårt att försörja sig själva.

“Vi fångade bara åtta humrar den här veckan med våra 12 tinor. Men det anses som ganska mycket till skillnad från andra fiskare som faktiskt försörjer sig på fisket här ute. Vi hörde om en fiskare som den här veckan bara fått fem humrar på 80 tinor.”

 

 

Rule #1: Alltid handskar

Det är hög tid att dra upp den första tinan. Niklas och Marcus förbereder sig genom att sätta på sig sina stora elastiska fiskekläder. Medan första tinan dras upp förklarar Niklas vikten av att använda handskar vid fisket:

“Trådar från maneter kan hamna på linan, och att bli bränd på maneter är det ingen som gillar! Jag har bränt mig flera gånger i försök att vara macho. Det är verkligen learning by doing här, skrattar Niklas.

 

 

Helt fel fångst

Till vår stora förtjusning är första tinan full. Problemet är bara att den inte är full med hummer, utan med krabbor. Och Niklas och Marcus är inte speciellt nöjda.

“Det går inte att jämföra krabbor med hummer. Det finns tusentals krabbor här ute, och du kan sälja ett dussin lådor med krabbor till samma pris som för bara en hummer. Det beror på att de inte har så mycket kött (i princip bara klorna) som är ätbart. Så vi kastar tillbaka de flesta krabborna och väntar istället på de riktiga bestarna.”

 

 

Storlek har all betydelse

Mycket riktigt, i nästa tina väntar våra bestar. Tre fullvuxna humrar kravlar runt till vår stora glädje. Att de är just fullvuxna betyder allt – på grund av fiskeregleringen, måste hummern vara nio centimeter mellan ögonen och stjärten för att man ska tillåtas ta hem och äta den. Marcus använder ett mätinstrument för att kolla efter, och som tur är, är de godkända.

“Det här är vår “tur-tina”, vi fångar alltid något med den här”, skrattar Marcus.

 

 

Hur man fiskar hummer

För att fiska hummer krävs egentligen bara tre saker: en hummertina, en båt och makrill. Fyll till att börja med tinorna med makrill, så att de lockar till sig hummern. Moderna fiskare använder idag ekolod ute på sjön för att hitta de bästa platserna att sänka ner tinorna. Det är oftast platser med mycket vegetation och i stensprickor, där hummern kan gömma sig. Efter en dags väntan drar man upp tinorna och om du har tur, finns där några humrar du kan ta med dig hem. Tekniker och framförallt små hemliga knep varierar dock beroende på vem du pratar med, och kan skilja sig från fiskefamilj till fiskefamilj.

 

 

Svensk hummer – en unik delikatess

Nu till det viktiga; är svensk hummer bäst i Europa? Många menar faktiskt det, och även här i Hunnebostrand säger man att västkustens kalla vatten i kombination med hummerns något långsammare mognad gör köttet extra mört och något sötare. Detta till skillnad från exempelvis Englands hummer, men även såklart hummern från den amerikanska kusten, såsom från hummerparadiset Maine. Det är också tydligt i priset, och en svensk hummer kostar uppemot dubbelt så mycket (~700kr/kg) som en Nordamerikansk hummer. Därför anses också hummern vara en större delikatess i Sverige än utomlands.

 

 

Make Hunnebostrand fish again

Hummerfiske i Hunnebostrand är en lika vanlig företeelse som exempelvis jakt är för andra delar av Sverige. Med tanke på den senaste tidens restriktioner, har hummerfisket blivit en allt mer unik upplevelse och något som idag sker i allt mindre utsträckning. Man kan bara hoppas att lokalinvånarna kan fortsätta livnära sig på fisket av detta exklusiva och magnifika skaldjur.

 


 

Sugen på att testa hummer? Hitta något gott från Stockholms hetaste hummerrestaurang, Burger & Lobster!

25.10.17|by foodpedia

Discover latest news

Thai Coffee
Foodpedia
Thai Coffee
Falafel
Foodpedia
Falafel
Mango Salad
Foodpedia
Mango Salad