“Jag sa upp mig två veckor efter att jag kom på idén till PanicSupper”

23.08.17|by foodpedia| 4 min read
“Jag sa upp mig två veckor efter att jag kom på idén till PanicSupper”

För snart två år sedan startades konceptet PanicSupper, en vietnamesisk matkasse där du får hem alla ingredienser för att laga en god vietnamesisk måltid. Grundaren Minna berättar om en spikrak resa uppåt med planer på expansion i Stockholm och så småningom i hela världen. Och allt började med en vanlig bakisdag med craving efter mammas vietnamesiska mat.

“Jag och min syster var rejält bakfulla en dag förra året. Vi låg båda i sängen hela dagen och var sugna på vietnamesisk mat. Vi är uppväxta med den här maten, så vi båda liksom måste ha den ibland. Samtidigt är vi superkräsna, vi vill inte ha mat från vilket ställe som helst. Det måste vara riktig koriander, riktig thaibasilika och köttet måste vara marinerat i tre timmar och så vidare. Så vi fattade tillslut att vi var tvungna att laga den här maten själva. Men när man lagar vietnamesiskt krävs det mycket förberedelser – och det tar mycket tid.”

 

 

Sa upp sig från jobbet

“Idén till PanicSupper kom från den dagen; varför finns det inget enkelt sätt att få tag på och laga vietnamesisk mat? Jag sa upp mig från mitt jobb två veckor efter att vi kom på idén med PanicSupper. Jag var övertygad om att det var rätt tajming och rätt produkt eftersom matlagning är så otroligt populärt idag. Folk älskar att laga mat. Samtidigt, att laga mat från andra kök, det vill säga utländska kök är något som ofta gör svensken rätt så illa till mods. Det är annorlunda kryddor, ingredienser och att gå till affären är ofta rätt så jobbigt. Det kan jag även relatera till eftersom jag både är svensk och vietnames.”

 

 

Lagade mat på natten

“Jag har alltid haft ett obeskrivligt sug efter vietnamesisk mat, men tidigare visste jag inte själv hur man skulle laga den. Jag blev heller aldrig nöjd när jag var ute och åt vietnamesisk mat och kunde känna precis vad det fuskades med ute på krogarna. I äldre ålder kände jag även en längtan efter mammas mat. Jag började skapa mina egna recept med mycket inspiration från mormor, moster och mamma. Det hände att jag stod på nätterna och experimenterade, blandade och vägde smaker med varandra med målet att skapa något unikt. Inga rätter här är kopierade eller tagna från någon kokbok.”

 

 

Triggad av skeptiker

“Jag har alltid varit så passionerad över min idé och tror på den så mycket att jag tror jag lyckas förmedla den till de jag jobbar med. Jag möttes av jättemånga som stöttade mig och trodde på mig. Jag har såklart även träffat väldigt många skeptiska människor som inte trodde på det alls. Det är nog samtidigt dem som har triggat mig allra mest till att skapa det här, jag ville visa dem att det faktiskt kunde gå. Jag tror det är viktigt att aldrig ta åt sig för mycket av negativ kritik.”

 

 

En kasse med allt

“I vår kasse har du allt, verkligen allt. Jag tycker det är så tramsigt när man får hem en matkasse där man fortfarande måste ha vissa saker hemma. Om det så är salt så ska det finnas i kassen, och det har jag varit noga med att vi ska erbjuda. Man beställer hem mat för en middag, och väljer storlek på kassen beroende på hur många personer man blir. Det är ingen prenumeration eller så, utan du kan komma på att du vill laga PanicSupper en timme innan till exempel. Vi är så otroligt stressade idag, då är det speciellt tacksamt att spara tid på matlagning. Såklart kan man även komma hit och äta på restaurangen, ta med sig vår färdiglagade mat eller boka in oss för catering om man har något evenemang.”

 

 

“Stora visioner i liten kropp”

“I New York är den här industrin enorm. Om det så är en vinflaska, så är New York-borna väldigt inriktade på att få maten on-demand och hela deras beteende har ändrats till att de hellre klickar hem sin mat än att gå till affären. Där är vi absolut inte än, i Sverige eller Norden, men jag tror absolut att vi rör oss åt det hållet eftersom vi alla vill spara tid.

Nu är nästa delmål för oss att kunna växa i Stockholm, jag har tänkt öppna flera nya restauranger här. Men jag har stora visioner i liten kropp och min plan har varit knivskarp från dag ett. För mig var det inte att starta en vanlig restaurang och sedan vara klar, för mig var det att bygga ett koncept som kan tas globalt. Jag ser det som lite av mitt kall, att se till så att svenskar (och resten av världen så småningom) ska upptäcka vietnamesisk mat.”

 


 

Blev du hungrig av den här artikeln? Hitta något gott här!

23.08.17|by foodpedia

Discover latest news

Thai Coffee
Foodpedia
Thai Coffee
Falafel
Foodpedia
Falafel
Mango Salad
Foodpedia
Mango Salad