Jureskog: “käka kött mindre, men bättre”

02.05.19|by foodpedia| 3 min read
Jureskog: “käka kött mindre, men bättre”

Han är kock, restaurangägare och entreprenör och har satt det vi kallar “premiumburgaren” på Sverigekartan. Idag driver Johan Jureskog tillsammans med sin bror snabbmatsrestaurangen “Jureskogs”. Tillsammans kämpar de för att få Sverige att äta mer kött av högre kvalitet. Vi har fått en lite skev bild av nötköttet, menar Johan Jureskog, som nu vill passa på att utbilda svenskar om svenskt hållbart kött.

“Sverige är tyvärr ett u-land när det kommer till bra kött. Från mina 20 år i branschen så har jag verkligen insett detta. Det var till stor del därför vi öppnade Jureskogs, för att kunna ge svenska folket så bra kött som möjligt och samtidigt inte tumma på miljön. Jag vill utbilda svenska folket om svenskt kött och framförallt hållbart kött från svenska mjölkkor.”

“Amerikansk köttproduktion den stora boven”

“Den stora anledningen till att vi alla har börjat demonisera nötkött tror jag är präglat av hur kött produceras i USA. Där används enorma landmarker för att producera grödor som ges till korna för att de ska växa snabbare och kunna slaktas yngre. Då blir köttet också onaturligt mört och billigt – och det är här vi hittar den stora boven för miljön. Det är från den här typen av köttproduktion som vi exempelvis får siffrorna att det behövs 100 liter vatten eller så för att producera ett kilo kött. I Sverige fungerar det inte riktigt på samma sätt.”

 

En närmare titt på nötkött

“Jag menar att det finns tre olika typer av nötkött i världen. Kolhydratsuppfödda djur, gräsrasdjur och mjölkrasdjur. Kolhydratsuppfödda djur är som sagt de kor som lever på grödor som endast odlas fram för att djuren ska växa snabbare, med USA som främsta exempel.

Sedan har vi gräsrasdjur som är de kor som betar naturligt gräs. Det finns en del gårdar i Sverige som gör det här på ett fantastiskt sätt. Då kan man till exempel köpa kött från kor som gått runt och betat i sex år, fantastisk smak – men ibland faller det dock på konsistens och mörhet.”

 

Mjölkrasdjur – Sveriges mest hållbara nötkött?

“Slutligen har vi mjölkrasdjur, som är det nötkött vi serverar på Jureskogs. Det är djur som under hela sina liv förser oss med mjölk och andra mjölkprodukter, för att sedan slaktas efter flera år. Sverige är det land som konsumerar näst mest mjölkprodukter i världen, därför är det smart att också använda mjölkrasdjur till kött, istället för att föda upp djur vars enda syfte är att bli mat. Mjölkko är nötköttsalternativet som bidrar till minst koldioxidutsläpp och är mest klimatsmart, så därför serverar vi alltid 100% svensk mjölkko på Jureskogs.”

 

Om den veganska och vegetariska vågen

“Vi har många vegetariska alternativ på Jureskogs, och jag välkomnar den vegetariska/veganska trenden. Samtidigt undrar jag ibland om mediedrevet kring köttets påverkan på klimatet och vårt välmående har gått lite för långt. Till exempel när jag hör att en del veganer har problem med att få i sig nog med näringsvärden som kroppen behöver för en hälsosam livsstil. Därför säger jag: Käka kött mindre, men bättre.”

 


Vill du testa Jureskogs klimatsmarta burgare? Beställ på foodora här!

02.05.19|by foodpedia

Discover latest news

Thai Coffee
Foodpedia
Thai Coffee
Falafel
Foodpedia
Falafel
Mango Salad
Foodpedia
Mango Salad