Melker Andersson: “Min ledarstil passar inte alltid nittiotalister”

17.01.20|by foodpedia| 3 min read
Melker Andersson: “Min ledarstil passar inte alltid nittiotalister”

Han är känd från tv-serierna Kockarnas Kamp och Melkers krogakut, varit jurymedlem i Årets Kock och drivit allt från Michelinkrogar till enklare inne-hak. Med sin raka ledarstil har Melker Andersson vunnit respekten i såväl köket som i tv-sofforna och blivit en av Sveriges klarast lysande krögarstjärnor. Vi fick en inblick i bygget av hans egna koncept Vigårda, synen på framtidstrender i matvärlden samt ledarstilar för nya generationer:

Från Sydney till Stockholm

“Jag har alltid velat starta saker snabbt. Det tog 1,5 år att starta Vigårda, från idé till att den första restaurangen stod färdig. För ett stort restaurangkoncept är det hyfsat snabbt! Jag var på resa i Sydney och testade olika snabbmatsrestauranger när tanken slog mig: varför finns det inga finare snabbmatsrestauranger med bra råvaror, kockar som lagar maten och genuin restaurangkänsla – men med mat som serveras på ett snabbt och enkelt sätt? Det var då idén kom till att skapa Vigårda.”

Pionjär inom fast fine dining

“Idag är det ganska vanligt med snabbmatsrestauranger med liknande koncept som vårt, där råvaran helt står i fokus. När vi startade var det nytt och vi har väl delvis varit med och drivit den omställningen. Det var samtidigt också kanske den stora utmaningen, att ge sig in i något helt nytt som man inte visste om det skulle flyga eller inte. Det känns som att det är många som följt vår resa och det är nog dit fler restauranger är på väg i framtiden. Det ställs redan idag betydligt större krav på snabbmatsrestauranger än det gjort tidigare, så det är jättebra.”

Charmas av utmaningar 

“Utmaningarna med Vigårda har varit många. Det var ju på något sätt som att gå in i en helt ny värld. Att driva en traditionell krog är ju något jag gjort tidigare och varit trygg med, men det här var ju något helt annat, ett koncept som var relativt oprövat i Sverige. Så det är klart det var lite osäkert, men jag har trott på idén från dag ett. Det är ju också charmen, att gå in i osäkra projekt och hitta lösningar på problem man inte ställts inför tidigare. När det sedan fungerar är det ju fantastiskt.”

Melker Andersson presenterar: Vigårda

Stjärnkrögaren Melker Andersson om sitt passionsprojekt Vigårda Sverige! Just nu har Vigårda fri leverans med oss från utvalda restauranger! ????✨

Posted by foodora on Wednesday, January 22, 2020

Melker om sitt passionsprojekt Vigårda.

 

Att anpassa sig till nittiotalister

“Jag är fostrad i en värld där det var tydligt auktoritärt och där det alltid fanns en tydlig ledare. Jag gillar det och har själv jobbat på det sättet, men nuförtiden är det inte en lika självklar struktur. De som är födda i en generation senare än mig har växt upp på ett annat sätt och är ofta vana vid ett helt annorlunda ledarskap. Min ledarstil passar inte alltid nittiotalister, så det tycker jag verkligen är en av utmaningarna idag, att jobba över generationsgränserna. Men det är en intressant fråga och något som jag ändå skulle kunna prata timtals om!” 

Framtidens mattrender?

“Mattrender inom matvärlden kommer att utvecklas och det kommer att hända mycket, det finns idag en enorm konkurrens och många gör riktigt bra mat. Skulle jag ha svaret skulle jag nog inte sitta här. Man måste skapa en mångfald, det tror jag är viktigt idag. Att vara tillgänglig för alla. Men det ska inte vara svårt att gå ut och äta, vi lever i ett helt annat samhälle idag än för bara några år sedan. Det ska vara tillgängligt, enkelt, nyttigt, fräscht, gott, det ska inte vara krångligt. Jag tycker om när det finns en enkelhet i allt.”


Beställ just nu med fri leverans(!) från Vigårda!

17.01.20|by foodpedia

Discover latest news

Thai Coffee
Foodpedia
Thai Coffee
Falafel
Foodpedia
Falafel
Mango Salad
Foodpedia
Mango Salad