Sveriges mest kreativa pizzeria?

26.09.17|by foodpedia| 3 min read
Sveriges mest kreativa pizzeria?

År 1889 serverades drottningen Margharita i Neapel för första gången bonderätten pizza, en rätt som hon enligt legenden blev helt förälskad i och snabbt introducerade till hela världen. Över 100 år senare slog pizzerian med namnet “1889 Pizza” upp i Stockholm, en restaurang som vill värna om pizzans traditionella rötter men samtidigt introducera nya moderna ingredienser. Vi bytte några ord med Carl Stadler, operativ chef på en av stans just nu mest omtalade pizzaställen.

“Vi tog hjälp av tre erfarna matkonsulter för att skapa vårt koncept här, bl a av en tidigare Michelinkock. Vi tog fram menyn tillsammans med dem och jobbade även med interiören i restaurangen. Gäster som kommer hit får ofta en “wow”-upplevelse.”

 

 

‘Fast fine’

“Vårt segment är det vi kallar “fast fine”. Det är en kombination av fast food och fine dining, där du tar det bästa med fast food – snabbhet och enkelhet, och kombinerar det med det bästa med fine dining – bra råvaror, kvalitet och en upplevelse utöver det vanliga. Här går man exempelvis fram och beställer direkt från disken och får se pizzan göras framför ögonen på en. Vår ugn är så snabb att man inte behöver vänta mer än några minuter.”

 

 

Pizza med touch av Sverige

“En av våra lite mer annorlunda pizzor är Swedish Forest, som baserar sig på rökt hjortkött, västerbottenost, rotfruktschips och lingon. Den har varit rätt så populär här och är framförallt intressant för turister som tycker det är spännande med de svenska inslagen. Lingonen är lite speciella, de förhöjer både genom syrligheten i smaken men även visuellt, vilket jag tycker är minst lika viktigt för att skapa en bra pizza.”

 

 

James Bonds pizzakartonger  

“Hela idén med pizzakartongerna kom från en av våra ägare, som ville att upplevelsen här skulle skilja sig från vanliga pizzerior. Vi jämför det lite med att gå och handla smycken på Tiffanys, där man inte bara får med sig ett smycke hem men även en fin förpackning och en helhetsupplevelse. Även om du inte äter i lokalen vill vi att pizzan ska presenteras på ett lyxigt sätt, med lite guldkant i vardagen.”

 

 

Street art-konst

“Vi har också tagit in två street art-konstnärer från Spanien för att lägga en lite originell touch på vår inredning. Det var lite nervöst när man precis hade satt upp de här nya svarta panelerna och de började gå loss här med sina sprayburkar, men vi blev riktigt nöjda. Jag tycker det fortsätter i vårt fast fine koncept; lyxmaterial som sammet och marmor bryter mot lite street art, och gör det lite disruptive.”

 

 

Traditionellt vs. nymodigt

“Jag tror en del svenskar idag snöar in sig lite mycket på de traditionella pizzasmakerna, som vesuvio eller kebabpizza. Visst, man har blivit lite mer mån om pizzans kvalitet men jag tycker fortfarande många inte vågar utmana pizzans traditionella smaker, som vi gör här. Vår pizza är även lite lättare och fräschare, perfekt om man bara vill ha lunch eller om man vill sätta lite finkant på bakisdagen (haha).

 

 

“Framtiden känns ljus.”

“Vi har höga tankar om vårt koncept och vill sprida det till hela landet och även utomlands. Just nu är det lite tidigt att spekulera eftersom vi bara funnits i 5 månader ungefär, men framtiden känns ljus och vi har en hög ambitionsnivå. Jag ser fram emot att vara med på resan!”

 


Vill du testa på 1889s unika pizzor? Hitta din favorit här!

26.09.17|by foodpedia

Discover latest news

Thai Coffee
Foodpedia
Thai Coffee
Falafel
Foodpedia
Falafel
Mango Salad
Foodpedia
Mango Salad