Träffa en av sveriges yngsta restaurangägare

24.04.17|by foodpedia| 4 min read
Träffa en av sveriges yngsta restaurangägare

Ishrat Hossain driver den indiska restaurangen Taste of India i Uppsala. Hon är 21 år och startade tillsammans med sin kompis Junera, 25 år, restaurangen i Juli förra året. Vi pratade lite med henne om hur det är att vara så ung i restaurangvärlden, att hinna med studier samtidigt och självklart om tips på riktigt läckra indiska maträtter.

“Jag har vuxit upp med en familjerestaurang och har alltid haft i baktanke att starta eget. Jag kommer från Nyköping, men hittade lokalen i Uppsala och tog kontakt med Junera. Vi slog till och började direkt jobba med att ta fram menyn, restaurangens inredning, prata med olika myndigheter etc. Att vi är unga och har utländskt utseende tror jag ibland har gjort det svårt för oss att få respekt på vägen. Folk har ofta varit skeptiska, när man ska till banken, fixa försäkring eller prata med olika myndigheter.

Det finns ju en bild av att en restaurangägare ska vara i 40-50 årsåldern och ha 20 års erfarenhet av restaurangvärlden. Vissa “konkurrerande” restaurangägare har till och med kommit hit och begärt oss att visa upp “den riktiga” ägaren. De tror att vi inte är ägarna på riktigt utan att någon annan använder oss som front för att få uppmärksamhet. Men vi är ju här jämt, det finns ingen annan förutom kockarna som jobbar här och det står på alla papper. Det är lite jobbigt när vi behöver berätta för polisen eller försäkringsbolaget att vi har haft det så.

Det händer även att gäster som jag nekar servering eftersom de varit berusade exempelvis ser ner på en och undrar hur gammal man är. Då får man ju stå på sig, men det är ju inte alltid det lättaste. Man måste vara trevlig och artig men samtidigt väldigt bestämd. Skulle det vara en manlig äldre restaurangägare tror jag det hade varit en helt annan attityd.

Tidigare jobbade jag lite på vår familjerestaurang, där jag skötte pappersarbetet och det mesta administrativa. Så jag har ju kommit in med lite erfarenhet i ryggen, även om det är mycket mamma har hjälpt mig med, som att veta vilka myndigheter man ska prata med etc. Jag och Junera studerar samtidigt, vilket såklart gör det svårt för oss att hinna med allting. Det handlar väl egentligen bara om disciplin, att göra allting i tid och inte skjuta upp. Det blir ibland rätt sena kvällar när jag kan sitta och plugga till kl 03 på morgonen.

Men det är ett val jag har gjort själv, och vi har ett enormt stöd här som gjort att jag motiverats att fortsätta med restaurangen. Vi har jättemånga stammisar som kommer hit och öppnar upp sig och hjälper till. Någon var här och satte upp våra lampor gratis för oss. Någon erbjöd sig att göra layouten till hemsidan. Många i området är företagsägare och kommer också ofta med tips om hur de driver sina företag. Så jag har fått ett visst push på vägen med gäster som blivit lite mer personliga och hjälpsamma.

Inspiration till maten kommer delvis från min uppväxt men även från restaurangbesök som jag och Junera gör, där vi kanske blivit lite arbetsskadade.. Vi kollar in restaurangers inredning, hur maten serveras och liknande för att se om det är något vi kan förbättra hos oss. Jag är från Bangladesh, och har växt upp med den här typen av mat. Där säger de ofta att maten inte är stark, fast den är superstark. Jag tycker dock det finns en gräns när det starka liksom tar över allt man känner, och här på restaurangen serverar vi bara ett fåtal rätter som verkligen är starka.

Vissa gäster här har dock varit väldigt kaxiga och beställt in det starkaste vi har. Då får man vara beredd att komma till undsättning med någon yoghurtsås om man märker att personen börjar svettas och blir röd i ansiktet. Vi brukar alltid förvarna folk men vissa tror verkligen att de kan hantera riktigt stark mat.

Min favoriträtt är Balti som vi har här på restaurangen (ovan). Det är en rätt som är baserad på currysås med bl a chilipulver, gurkmeja, ingefära, vitlök och senapsolja. Det som är lite speciellt med Balti är smaken av citrus som hänger kvar när man äter den. På vår restaurang kan man välja mellan kyckling, lamm eller biff som kokas riktigt länge. Den är inte stark och smakar därför mycket. Det är kanske en av de mest populära rätterna hos våra gäster också!”


 

Mer om Taste of India hittar du här

Sizlar!

Sizlar! 🙂

Posted by Taste Of India – Uppsala on Saturday, December 17, 2016

24.04.17|by foodpedia

Discover latest news

Thai Coffee
Foodpedia
Thai Coffee
Falafel
Foodpedia
Falafel
Mango Salad
Foodpedia
Mango Salad