Världens första havslagrade vin har fått intresse från hela världen

23.06.17|by foodpedia| 2 min read
Världens första havslagrade vin har fått intresse från hela världen

Vin blir som bekant bättre med åren, men tycker man att förvaring i en vanlig vinkällare är lite för mainstream kan man prova på vinet från Drače i Kroatien. Företaget som kallar sig Navis Mysterium (Havets Mysterium) är den första vinproducenten som lagrar sitt vin på havsbotten.

En timme utanför Dubrovnik i Kroatien ligger hamnbyn Drače, som på sistone blivit känd för något helt annat än sin idylliska strand och majestätiska slottsfasader. Vad som har kallats för “havs-vinet”, ett vin som förvaras i speciella lerkärl på havsbotten, har väckt intresse från vinkännare över hela världen och tagit byn med storm. Navis Mysterium tog fram idén för några år sedan, och har sedan 2013 skapat ett vin med en helt unik produktion.

Framtagningen av vinet följer en speciell process: vinflaskor läggs i speciella lerkärl/amforor, precis som de gamla grekerna använde på antiken, och placeras sedan i en nedsänkt båt 15-18 meter under havsytan. Med perfekt temperatur på 15-17 grader samt med havets tystnad menar man att vinet får ny karaktär och en helt unik smak. Kärlen håller tätt med kork och två lager gummi och är inlåsta i speciella burar för att undvika stölder, så försök inte med några dykarhyss!

Enligt skaparna ska lerkärlen ge vinet en smakton som påminner om granbarr. Tystnaden och trycket från havsdjupet är essentiella bitar i förvaringsprocessen och ska även bidra till ytterligare karaktäristisk smak. Kärlen täcks efter två års tid i havets koraller och rev, vilket gör vinet attraktivt som en souvenir eller som en exklusiv upplevelse för turister. Efter runt 700 dagar tas vinet upp och blir sålt till köpare över hela världen.

En daglig check är nödvändig enligt skaparna, som själva tittar till flaskorna så ofta de kan, då strömmen från vattnet kan få lerkärlen att välta över. Priset per flaska kan nå upp till strax över 2500 kr, vilket gör vinet till ett av de dyraste i Kroatien. Under 2018 planerar skaparna att även introducera turistdykningar där man kan få titta till och välja sitt eget vin.

Är detta bara en väl genomtänkt PR-strategi eller är det ett genuint innovativt sätt att få fram unikt vin? Det är nog bara riktiga vinkännare som kan svara på det. För oss dödliga är det kanske snarare tanken som är god, och vinet från Navis Mysterium kan vara ett säkert kort om man vill skippa sista minuten-köpet på taxfreen. Kroatien nästa?

 


Blev du hungrig av detta? God mat finns närmare än du tror!

23.06.17|by foodpedia

Discover latest news

Thai Coffee
Foodpedia
Thai Coffee
Falafel
Foodpedia
Falafel
Mango Salad
Foodpedia
Mango Salad